E-ticaret ile Ek İş İmkanları


E ticaret (elektronik ticaret) yaparak, web siteniz olmasa bile internetten para kazanabilir, kendinize ek gelir yaratabilirsiniz. Öncelikle elektronik ticaret nedir sorusunu kısaca cevaplayalım.

Elektronik ticaret nedir?

E ticaret, elektronik ortamda yapılan ticarettir. Yani bilgisayar ortamında gerçekleştirilen alım, satım, hizmet veya mal değişimidir. Aslında sanılanın aksine, bu ticaret şekli, 70'lerin başında, yani internetin yaygın olarak kullanılmasından önce de gerçekleştiriliyordu (örn: EDI=Electronic Data Interchange, veya VANs=Value Added Networks). Ancak tabiki bizim ilgilendiğimiz kısım, internet vesilesiyle yapılan elektronik ticaret.

Elektronik ticaret kaça ayrılır?

Elektronik ticaret, ana hatlarıyla 4'e ayrılır. B2B (Business to Business), B2C (Busines to Consumer), C2B (Consumer to Business) ve C2C (Consumer to Consumer).

B2B, firmalarla firmalar arasında gerçekleştirilen elektronik ticarettir. Yani üreticiden, distribütöre veya toptancıdan, perakendeciye yapılan ticarettir.
B2C, firmadan tüketiciye yapılan ticarettir. Aslında yakından tanıdığımız Amazon.com, DHGate ya da Hepsiburada.com gibi sitelerden aldığımız hizmet, B2C'ye güzel bir örnek oluşturur.
C2B, tüketiciden firmaya doğru yapılan elektronik ticarettir. Örneğin bir web tasarımcısının, bir şirkete yeni bir web sitesi dizayn etmesi bu tarz ticarete örnek oluşturabilir. Hatta, satış ortağı olarak, satış ortaklığı ağlarından bir ürün sattığınız zaman, yaptığınız işin bir bacağı C2B örneğidir.
C2C, tüketiciler arasında gerçekleştirilen ticarettir. Satış ortağı olarak son kullanıcıya bir ürün sattığınızda, aslen C2C tanımına uygun olarak bir ticaret işlemi yapmış oluyorsunuz.
Konu hakkında örnekler çoğaltılabilir. Hatta günümüzde, elektronik ticaretin sınırları dönem dönem birbirine geçmekte, zaman geçtikçe B2G (Business to Government), B2M (Business to Machine) gibi yeni ticaret şekilleri oluşmaya başlamaktadır. Ancak bizler birer tüketici olduğumuz için, bizim burada esas anlatmak istediğimiz elektronik ticaret şekli, tüketiciden tüketiciye ya da tüketiciden firmaya yapılan e ticarettir.

Nasıl yapılır?

İnternet aracılığıyla elektronik ticarete adım atmak istiyoruz. Ne yapacağız? İnternet üzerinden tüketicilere veya firmalara e satış yapacağız. Web sitemiz olmadığına göre, tıpkı satış ortaklığı sisteminde anlattığımız gibi, öncelikle kendimize ara bir platform bulacağız.

Ek olarak kendimize bir yöntem belirleyeceğiz. Yani, satmak istediğimiz ürün veya ürünleri üzerimize alacak mıyız, yoksa tamamen aracı olarak mı ticareti gerçekleştireceğiz. Gelin önce her iki yöntemi de inceleyelim, daha sonra hangi e ticaret yöntemini seçeceğimize beraber karar verelim.

Drop Shipping Nedir?

Drop shipping, yani stoksuz e-ticaret, tüketiciye, direk üreticiden veya toptancıdan mal tedarik etmek suretiyle yapılan bir ticaret şeklidir.
Yani bir nevi aracılıktır. İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak drop shipment adı verilen bu ticaret şekli de dünya genelinde oldukça yaygınlaşmış ve sağladığı avantajlarla adeta talep patlaması yaşamıştır. Önce bu enteresan sistemin nasıl işlediğini görelim.
Süreç nasıl işler?
Süreci ana hatlarıyla incelersek: Satıcı müşteriyi bulur, internet üzerinden satışı gerçekleştirir, malı satıcı adına, üretici veya toptancı, direk olarak müşterinin adresine gönderir. Satıcı aslen aracı olarak gerçekleştirdiği bu işlemden satış fiyatı ile alış fiyatı ve nakliye ücreti arasındaki fark kadar para kazanır.
Diyelimki, X malını satmak istiyoruz. A müşterisi, bizim belirlediğimiz fiyattan X malını almaya karar veriyor. Biz, X malını B üreticisinden tedarik ediyor, malı direk olarak A müşterisinin adresine göndertiyoruz. A müşterisi bize, belirlediğimiz fiyattan para ödüyor, biz de B üreticisine mal ve nakliye bedelini ödüyoruz. Satış fiyatı ile mal ve nakliye bedeli arasındaki fark kadar para kazanmış oluyoruz.

Drop shipment sisteminin avantajları nelerdir?
  1. Sermaye ayırmanıza gerek yoktur,
  2. Ticaret konusu malı üzerinize almadığınız için stok taşımazsınız,
  3. Sermaye koymadığınız ve stok taşımadığınız için istediğiniz kadar çok malı aynı anda satabilirsiniz,
  4. Satış fiyatını, dolayısıyla kar marjını siz belirlersiniz,
  5. Minimum miktar sınırlandırması yoktur, drop shipping firmasına müşteri taleplerini birer birer geçebilirsiniz,
  6. Nakliyat kısmı ile uğraşmadığınız için tüm zamanınızı satış ve pazarlama faaliyetlerine ayırabilirsiniz.
Drop shipment ile ticaretin dezavantajları nelerdir?
  1. Nakliyat zamanı hususunda tamamiyle malı gönderen firmaya güvenmek zorundasınız,
  2. Kar marjınız toptancı fiyatlarındaki değişimler yüzünden negatif yönde etkilenebilir,
  3. Tüm toptancı firmalarda modern bir tedarik zinciri sistemi ve ERP teknolojisi yoktur, yani toptancının stok durumunu takip edemeyebilirsiniz ve aslen stokta olmayan ürünü sehven satışa çıkartabilirsiniz,
  4. Toptancılar birden fazla yere mal sattıkları için, sizden daha güçlü satıcılarla rekabet edemeyebilirsiniz,
  5. Sattığınız malın iade edilmesi durumunda problem yaşayabilirsiniz.
Drop shipping yaparken nelere dikkat etmemiz gerekir?
  1. Drop shipment için seçtiğiniz firmayı çok iyi analiz etmeniz ve araştırmanız gerekir,
  2. Firmanın gerçekten toptancı mı, yoksa aracı mı olduğunu bilmeniz gereklidir. Aracı bir firma olması durumunda, o firma da kar koyacağı için, kar marjınızın düşeceği açıktır,
  3. Örnek olarak bazı malları seçmeniz, ve o mallar için daha ucuz fiyat veren bir firma olup olmadığını öğrenmeniz gerekir,
  4. Her hangi bir süprizle karşılaşmamak için tüm masraflar hakkında net olarak teyitleşmeniz gereklidir,
  5. Toptancı firmanın nasıl nakliyat yaptığını ve hangi nakliyat firmaları ile çalıştığını sormanız gerekir, mümkün olduğu kadar tanınır ve güvenilir nakliye firmaları ile çalışan toptancıları seçmelisiniz,
  6. Ödeme koşulları hakkında çok net bir biçimde bilgi sahibi olmanız gereklidir,
  7. Mutlaka ve mutlaka iade politikaları hakkında kafanızda bir soru işareti kalmaması gerekir, aksi takdirde, ürün sattığınız müşteri herhangi bir sebeple satın aldığı ürünü iade ederse, siz iade bedelini tahsil edemediğiniz için problem yaşarsınız,
  8. Seçtiğiniz toptancının kaç seneden beri bu işi yaptığını sormanız ve sorduğunuz tüm sorulara hızlı ve profosyonel bir biçimde cevap verip vermediklerini gözlemlemeniz gerekir. İletişim hususunda sorun yaşadığınız bir firma ile, her hangi bir problemle olduğunda, sorunu çözemeyeceğiniz açıktır.
Ek İş Portalı olarak yukarıda sizin için detaylandırdığımız hususlara dikkat etmek kaydıyla, siz de dünya genelinde oldukça yaygınlaşan "drop shipping" yöntemi ile ticaret yapabilir, kendinize ek gelir yaratabilirsiniz. Dilerseniz ticaret konusu malları nereden temin edip, nerede satacağımızı incelemeden önce, benzer şekilde yapabileceğimiz diğer bir ticaret şekli olan, "klasik e ticaret" konusuna girelim.



internet Üzerinden Klasik E Ticaret

Siz de bir aracı olarak, klasik e ticaret yapabilir üretici, toptancı hatta tüketicilerden internet vesilesiyle satın aldığınız malları yine internet üzerinden satabilirsiniz. Satış fiyatı ile alış fiyatı, nakliye gibi masrafların arasındaki fark kadar para kazanabilirsiniz.
Hepimizin bildiği üzere ticaret, mal ve hizmetlerin gelir elde edilmesi maksadıyla el değiştirmesidir. Bu süreci internet üzerinden gerçekleştirmenin en önemli avantajı çok küçük bir sermaye ile, yüksek maliyetlere katlanmadan, dünyanın her yerine, 24 saat satış yapabilmektir.

Söz konusu avantajlara kısaca değinirsek:
  1. Ürün ve hizmetlerinizi saat sınırlamalarına takılmadan 7 gün, 24 saat satabilirsiniz,
  2. Dünyanın her yerine satış yapabilirsiniz,
  3. Ticari faaliyete yönelik alım veya satım işlemlerini, internet hızında, yani anında gerçekleştirebilirsiniz,
  4. Mağaza kiraları göz önüne alındığında, sanal ortamda satış yapmanın maliyeti, fiziki satışa göre kuşku götürmeyecek bir biçimde daha düşüktür,
  5. Ticari faaliyet için herhangi bir mekan sınırlamanız yoktur, isterseniz binlerce ürünü aynı anda satabilirsiniz,
  6. Eleman maliyetiniz yoktur,
Drop shipping ile klasik e ticaretin arasındaki farklar nelerdir?
İki metod arasındaki en önemli fark, toptancı veya üreticiden satın alınan malın, stoğa alınıp, alınmamasıdır. Ek iş Portalı olarak drop shipment sayfamızda belirtildiği üzere, drop shipping yönteminde, alım işlemi, satış işlemi ile aynı zamanda veya daha sonra yapılmakta, ticaret konusu mal, aracıya yani size uğramaksızın direk olarak müşteriye gönderilmekteydi.
Klasik e ticarette ise, aracı öncelikle malı satın alır, daha sonra internet üzerinden müşterilere satmak suretiyle gelir elde eder. Doğal olarak, satın alınan mal, aracının stoklarına girilmesi suretiyle satılır. Ayrıca ticareti yapılan malın yurt dışından temin edilmesi durumunda, söz konusu işlemler ithalat tanımına gireceği için, bu faaliyetin dış ticaret mevzuatına yani ithalat rejimine tabi olacağı açıktır. Ya da ticaret maksadıyla temin edilen malın yurt dışına satılması durumunda, bahsi geçen faaliyet bir ihracat işlemi olacağından, tüm süreç İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatı'na tabi olacaktır.

Dropshipping veya klasik e ticaret yönteminlerinden hangisini seçersek seçelim, neticede bizim mal tedarik etmek için üretici veya toptancı firmalara, web sitemiz olmadığına göre müşteri bulmak için de bir satış platformuna ihtiyacımız var. Arzu ederseniz, e ticaret sayfamıza geri dönerek, nereden mal alıp, nerede satacağız sorularına "toptancı" ve "toptan satış" sayfalarında yanıt bulalım.

*Bu konuları sol sütundaki link sekmelerinde bulabilirsiniz
keyifler :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder